Happy at 50!

De menopauze is een natuurlijk proces waar elke vrouw vroeg of laat mee in aanraking komt. Deze veranderingen kunnen beangstigend lijken, maar zijn volstrekt normaal.

Enkele gekende klachten zijn: hoofdpijn, angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, overmatige transpiratie, slaapproblemen, gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Voor al uw ongemakken zijn er tal van oplossingen, van fytotherapie tot hormonale behandelingen in de vorm van pillen, pleisters, gels en ook een spray. Een hele reeks lifestyle-tips kan ook worden toegepast om het ongemak van de menopauze te verlichten.
  Pijn tijdens geslachtsgemeenschap, opvliegers, depressie: de menopauze kan veel ongemakken veroorzaken. Durf erover praten om passende zorg en behandelingen te kunnen krijgen.

  Een uiteenzetting van professor Serge Rozenberg, voorzitter van de Belgian Menopause Society en hoofd van de afdeling Oncologie en Verloskunde aan de CHU Saint Pierre.
   

  Heel wat vrouwen in de menopauze ervaren pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Waar zijn ze aan toe?

  Serge Rozenberg: “Ze zijn over het algemeen gerelateerd aan vaginale en vulvaire atrofie: bij afwezigheid van oestrogeen, kenmerkend voor de menopauze, is het slijmvlies gevoeliger, fragiel en droog, wat pijn veroorzaakt tijdens geslachtsgemeenschap en mogelijke irritatie, soms zelfs zonder seks. Dit onderwerp is eerder taboe: het is niet gemakkelijk om over dit soort kwalen te klagen. De Belgian Menopause Society heeft het tot het thema van het jaar gemaakt en wil deze stilte doorbreken.”


  Wat zijn mogelijke oplossingen?


  S. R.:
  "Het eerste wat je moet doen, is praten met je gynaecoloog. Lokale hormoonbehandeling zal de situatie vaak omkeren. Andere niet-hormonale behandelingen bestaan, maar zijn over het algemeen minder effectief. "

   

  Welke voordelen hebben hormonale behandelingen in het algemeen?


  S. R.: "Hormonale behandelingen verbeteren aanzienlijk de levenskwaliteit van vrouwen die menopauzeklachten ervaren aanzienlijk. Ondanks de controverse in het verleden rond deze behandelingen, lijken experts het erover eens te zijn dat de risico's minimaal zijn in vergelijking met de voordelen. "

  70% van de vrouwen in de menopauze ervaart pijn tijdens seks.

  “Alles hangt af van de patiënt: voor een vrouw in de menopauze van ongeveer 50 jaar, in goede gezondheid en met doorslaggevende symptomen, zijn de behandelingen zeer voordelig en zonder verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Na de leeftijd van 70 jaar, kan het risico op trombose verhogen. Tenslotte; als de vrouw geen storende symptomen heeft, is er geen behandeling nodig."

   

  KEDP/ DAC46A, date of approval 02/2019

Deze blog is opgericht door Gedeon Richter, omdat de menopauze geen taboe is en ook niet zou mogen zijn. Ons doel is het onderwerp bespreekbaar te maken en informatie aan te bieden over de beschikbare behandelingen om de overgang voor elke vrouw zo aangenaam mogelijk te maken.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading