Happy at 50!
De menopauze is een natuurlijk proces waar elke vrouw vroeg of laat mee in aanraking komt. Deze veranderingen kunnen beangstigend lijken, maar zijn volstrekt normaal.
Enkele gekende klachten zijn: hoofdpijn, angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, overmatige transpiratie, slaapproblemen, gewichtstoename en stemmingswisselingen.
Voor al uw ongemakken zijn er tal van oplossingen, van fytotherapie tot hormonale behandelingen in de vorm van pillen, pleisters, gels en ook een spray. Een hele reeks lifestyle-tips kan ook worden toegepast om het ongemak van de menopauze te verlichten.
Omarm de menopauze dankzij hormonen
De menopauze, ook wel overgang genoemd, is niet voor elke vrouw even aangenaam. Sommige vrouwen ondervinden allerhande kwaaltjes en klachten. Volgens José Rozenbroek, journaliste en auteur van “De overgang, het no-nonsense handboek”, is hormoontherapie de oplossing. Volgens José Rozenbroek is het risico op borstkanker verwaarloosbaar, hoewel sommige artsen onnodig paniek zaaien.
Spirituele groei
Er zijn heel wat vrouwen die niet geloven in een middel of oplossing voor de menopauze. Zij zeggen dat deze fase in het leven de volgende stap is voor “spirituele groei”. Francine Oomen, een bekende Nederlandse schrijfster, zei ooit het volgende: “De overgang is een periode waarin we moeten herijken en daarvoor is rust en tijd nodig.” Ze vertelt dat haar hormonen haar tot stilstand dwongen: ze gaf haar job op en focuste zich van nu af aan op zaken zoals yoga, natuur, tekenen, in haar tuin werken en zichzelf.
Het voorgaande zorgde er volgens José Rozenbroek voor dat Francine Oomen’s achterban aan huis- tuin- en keukenvrouwen enorm groeide, maar laten we eerlijk zijn, voor hoeveel vrouwen is het financieel mogelijk hun job op te zeggen om zich te focussen op hun spirituele groei? “Weinig”, vreest ze. Verder lijkt het haar op werkvlak ook geen goed idee om een sabbatjaar te nemen op je 50ste: “Ik ben bang dat er nauwelijks een werkgever te vinden is die ons na zo’n periode van bezinning weer liefdevol in de armen sluit.”
Middelen tegen klachten van de menopauze?
Maar wat kan je dan wél doen als je last hebt van de menopauze? Heel wat vrouwen krijgen na of rond hun 50ste onherroepelijk te maken met de kwaaltjes en klachten van de overgang: ze slapen slecht, doen het minder goed op hun werk, krijgen last van opvliegers… Voor veel van die vrouwen kan hormoontherapie volgens José Rozenbroek een uitkomst zijn.
Er wordt vaak gezegd dat hormoontherapie niet zonder gevaar is voor de gezondheid, sterker nog, het zou de kans op borstkanker vergroten. Helaas voeden deze negatieve opmerkingen het taboe rond hormonale therapie; een effectief geneesmiddel dat ondertussen wereldwijd onderzocht is en veilig verklaard door wetenschappers.
Hormoontherapie zorgt ervoor dat de vrouwelijke hormonen (oestrogenen), die verloren gaan tijdens de menopauze, opnieuw worden aangevuld, zegt José Rozenbroek. De oestrogeenspiegel kan met 80 procent dalen tijdens de menopauze. Oestrogeen zorgt ervoor dat de huid, botten, hartvaten, gewrichten, spieren, pezen en slijmvliezen soepel en elastisch blijven. Door de terugval van het vrouwelijk hormoon krijgt 80% van de vrouwen langzaam maar zeker te maken met allerhande klachten zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, sombere gevoelens en nachtelijk zweten.
Anticonceptiepil schadelijker dan hormoontherapie
Dr. Dorenda van Dijken, gynaecologe in een ziekenhuis in Amsterdam (OLVG West) en voorzitster van de Dutch Menopause Society zegt dat hormoontherapie de meest aangewezen manier is om de klachten van de menopauze te bestrijden.Verder licht ze toe dat er ondertussen genoeg op feiten gebaseerd onderzoek is gevoerd dat het risico op borstkanker tijdens de eerste 5 jaar van de hormoontherapie zo goed als onbestaande is bij vrouwen die geen borstkanker hebben, hebben gehad of genetische aanleg voor hebben. Na deze eerste 5 jaar klopt het dat er inderdaad 4 tot 6 extra borstkankerpatiënten zijn per 1000 vrouwen en 7 extra gevallen van trombose zijn per 10000 vrouwen. Dit risico is nog steeds veel lager dan bij de anticonceptiepil.
Wantrouwen
Volgens José Rozenbroek is het wantrouwen ten opzichte van hormoontherapie begrijpelijk. Vanaf 2002 bleek uit grootschalig Amerikaans en Brits onderzoek dat het risico op borstkanker en/of cardiovasculaire ziekten sterk gestegen was door het gebruik van hormonen. Deze stijging zorgde ervoor dat het hormonengebruik sterk daalde. Ondertussen is er opnieuw onderzoek uitgevoerd naar de risico’s van het gebruik van hormonen en zijn de huidige preparten vandaag de dag meer verfijnd dan 15 jaar geleden.
Het soort progesteron dat toen gebruikt werd, destijds de oorzaak van de toename van borstkanker, werd vervangen door een veilige variant en het gebruikte oestrogeen is tegenwoordig lichaamsidentiek. Wist je zelfs dat deze hormonale behandelingen minder hormonen bevatten dan de pil? Ze hoeven immers geen zwangerschap te voorkomen. Er zijn weinig redenen om schrik te hebben van hormonale behandelingen. De meeste vrouwen die José Rozenbroek spreekt zijn zo goed als allemaal enthousiast over hormoonbehandeling.
Volgens Dr. Van Dijken zijn huisartsen nog steeds niet geneigd hormoontherapie voor te schrijven. Hun richtlijnen zijn verouderd en dringend toe aan vernieuwing. Ondertussen komt de trend voor hormonentherapie gelukkig wel traag op gang. Dokters worden stillaan beter geïnformeerd en staan er stukje bij beetje meer voor open. De dokters, die nog niet overtuigd zijn van de voordelen, sturen hun patiënten meestal door naar de gynaecoloog die dan de verantwoordelijkheid mag nemen.
Effectief middel
Neen, je wordt niet dubbel gestraft, omdat je hormonen gebruikt tegen de symptomen van de menopauze. Deze geruchten zijn waarschijnlijk het resultaat van het feit dat sommige huisartsen vaak slechts een halfjaar tot een jaar hormonen voorschrijven. Wanneer je dan stopt met hormonen, zit je midden in je menopauze, waardoor het lijkt alsof je er dan erger voor gestraft wordt.
Gynaecologen schrijven meestal gedurende 4 jaar een behandeling voor wat de periode van oestrogeenverlies overbrugt, maar het legt het menopauze-proces niet stil. Als vrouw krijg je dankzij hormonenbehandeling net die extra hoeveelheid hormonen die je nodig hebt om je opnieuw goed in je vel te voelen. Als je na een paar jaar rustig afbouwt, wordt volgens Dr. Van Dijken de kans op klachten aanzienlijk beperkt.
Om samen te vatten: hormoontherapie is het meest effectieve middel tegen de klachten van de menopauze. De voordelen zijn duidelijk groter dan de eventuele risico’s.
KEDP/DADCY1, date of approval 08/2019
Source: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/29/de-overgang-omarmen-slik-liever-hormonen-8455976-a1556482
Archief