Happy at 50!

De menopauze is een natuurlijk proces waar elke vrouw vroeg of laat mee in aanraking komt. Deze veranderingen kunnen beangstigend lijken, maar zijn volstrekt normaal.

Enkele gekende klachten zijn: hoofdpijn, angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, overmatige transpiratie, slaapproblemen, gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Voor al uw ongemakken zijn er tal van oplossingen, van fytotherapie tot hormonale behandelingen in de vorm van pillen, pleisters, gels en ook een spray. Een hele reeks lifestyle-tips kan ook worden toegepast om het ongemak van de menopauze te verlichten.  Dit is een samenvatting van het persbericht geschreven door de ‘Belgische Vereniging voor Menopauze’. Het originele document kan je bekijken via de volgende link: http://menopausesociety.be/en

  Hoewel het gaat om een natuurlijk fysiologisch proces, blijkt uit een onderzoek door de ‘Belgische Vereniging voor Menopauze’ bij 700 Belgische vrouwen in de menopauze dat het onderwerp vandaag nog steeds weinig gekend is en voor veel misvattingen zorgt.

  3 op 5 ofwel 61% van de Belgische vrouwen zien de menopauze als een korte overgang terwijl deze periode maar liefst een derde van hun leven vertegenwoordigt.

  Verder klaagt 4 op 5 vrouwen (77%) over symptomen van de menopauze die de kwaliteit van hun leven beïnvloeden.

  De menopauze betekent het stoppen van het functioneren van de eierstokken en dus het einde van de vruchtbare periode. Het complexe fenomeen gaat gepaard met fysiologische en psychische processen en kan een echte weerslag hebben op je dagelijks functioneren. Opvliegers, nachtelijk zweten, duizeligheid, aandoeningen aan de urinewegen, osteoporose, verlies van libido, angst, depressieve stemming, slaap of concentratieproblemen zijn slechts enkele van de symptomen die een negatieve invloed kunnen hebben op het levenscomfort van een vrouw in de menopauze.
   

  Misvattingen over de menopauze: veel vrouwen denken dat het gaat om een korte overgangsperiode.

  Uit het onderzoek blijkt dat 98% van de Belgische vrouwen zegt bekend te zijn met de term 'menopauze'. Vreemd genoeg denkt 44% van de ondervraagde vrouwen dat de menopauze slechts 3 tot 5 jaar duurt en tevens gelooft 17% van de ondervraagden dat de periode overeenkomt met een tijdsbestek van slechts 1 of 2 jaar. Dit terwijl deze periode meer dan 30 jaar vertegenwoordigt van hun leven.

  Als het gaat om het definiëren van de fysische veranderingen, zegt meer dan de helft van de respondenten (54%) dat de menopauze overeenkomt met het uitblijven van de menstruatie, terwijl slechts 15% van hen de menopauze associeert met opvliegers.

  Daarnaast lijkt het probleem in verband met de algemene perceptie over de menopauze gepaard te gaan met de negatieve vooroordelen rond hormonale behandelingen, die nochtans de symptomen kunnen verlichten en zelfs elimineren. Hoewel er nieuw wetenschappelijk onderzoek en artikels over hormonale therapie beschikbaar zijn, lijken veel vrouwen nog steeds terughoudend om zich te laten behandelen tegen de symptomen van de menopauze. Ze verkiezen eigen niet-medische oplossingen om met dit proces om te gaan. Deze oplossingen omvatten ontspanning, een dieet rijk aan soja-eiwit, acupunctuur of regelmatige lichamelijke activiteit.

  “Hormoonsubsitutie is niet alleen een mogelijke behandeling tegen de symptomen van de menopauze, het is ook één van de meest effectieve behandelingen tegen opvliegers. Bovendien helpt het botverlies te voorkomen, net als fracturen van de wervelkolom en/of de heup, die doorgaans geassocieerd worden met de menopauze,”zegt Herman Depypere, vicevoorzitter van de Belgische Vereniging voor Menopauze. “Verder is het in de eerste plaats belangrijk om je levensstijl aan te passen door te bewegen, niet te roken en het alcoholgebruik te beperken. Vaak is ook een calcium- en/of vitamine D-supplement noodzakelijk”.

  Symptomen gerelateerd aan de menopauze

  De symptomen van de menopauze kunnen het dagelijkse leven van miljoenen vrouwen verstoren. Volgens het bovengenoemde onderzoek rapporteert 41% een negatief effect op hun fysieke mogelijkheden (waarvan 8% zeer negatief is). 38% van de ondervraagden rapporteert tevens een negatief effect op hun uiterlijk (waarvan 10% zeer negatief is). Deze vrouwen ervaren een sterke vermoeidheid, lijden aan spier- en/of gewrichtspijn en zijn het slachtoffer van nachtelijk zweten of slapeloosheid. Naast verschillende dagelijkse ongemakken, kunnen deze symptomen ook een obstakel vormen in hun professionele leven. Tegelijkertijd komt ook de intieme relatie onder druk te staan; 30% van de respondenten meldt een afname van het libido en 25% onder hen heeft last van vaginale droogheid. In het algemeen sprak 1 op 3 van deze vrouwen over een negatieve impact op dit specifieke aspect van hun leven (waarvan 10% zeer negatief).
  Bron: http://menopausesociety.be/extra_views/nl/brochures.php

   

  KEDP/DADEVX/BENL, date of creation 10/2019


Deze blog is opgericht door Gedeon Richter, omdat de menopauze geen taboe is en ook niet zou mogen zijn. Ons doel is het onderwerp bespreekbaar te maken en informatie aan te bieden over de beschikbare behandelingen om de overgang voor elke vrouw zo aangenaam mogelijk te maken.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading