Happy at 50!

De menopauze is een natuurlijk proces waar elke vrouw vroeg of laat mee in aanraking komt. Deze veranderingen kunnen beangstigend lijken, maar zijn volstrekt normaal.

Enkele gekende klachten zijn: hoofdpijn, angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, overmatige transpiratie, slaapproblemen, gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Voor al uw ongemakken zijn er tal van oplossingen, van fytotherapie tot hormonale behandelingen in de vorm van pillen, pleisters, gels en ook een spray. Een hele reeks lifestyle-tips kan ook worden toegepast om het ongemak van de menopauze te verlichten.

   

  De menopauze duidt het moment aan waarop de vruchtbare periode van een vrouw stopt. Het is een natuurlijk fenomeen waar geen enkele vrouw aan ontsnapt, maar toch blijkt dat er nog heel wat misvattingen over bestaan.

  We verzamelden 4 feiten of fabels over de menopauze uit een interview met prof. Herman Depypere, gynaecoloog aan het UZ Gent en vicevoorzitter van The Belgian Menopause Society, naar aanleiding van een onderzoek* bij bijna 700 Belgische vrouwen.

   

  De menopauze is een tijdelijke fase

   

  FABEL

   

  Ook al denkt meer dan de helft van de vrouwen dat de menopauze weer voorbijgaat, is dat niet het geval. De eierstokken stoppen met werken, waardoor de vruchtbaarheid definitief verleden tijd is. Onomkeerbaar en permanent dus.

  De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw de menopauze bereikt, is 51 jaar**. Dat betekent dus dat de meeste vrouwen nog een lange tijd, zo’n derde van hun leven, doorbrengen na de menopauze.

   

  Hormoonsubstitutietherapie helpt klachten te verminderen

   

  FEIT

   

  In de aanloop naar de menopauze, de overgang, steken verschillende klachten de kop op omdat je hormonen uit balans raken. Je lichaam maakt namelijk steeds minder oestrogeen en progesteron aan. Opvliegers, slaapstoornissen en humeurschommelingen? Allemaal de schuld van je hormonen.

  Met hormoonsubstitutietherapie wordt de balans hersteld en verminderen je klachten. Vraag raad aan je arts als je voor deze therapie wilt kiezen.

   

  Relaxatie en acupunctuur verlichten klachten

   

  FEIT/FABEL

   

  Sommige vrouwen vinden hun heil in alternatieve behandelingen zoals relaxatietechnieken en acupunctuur om de kwaaltjes te verminderen. Of die oplossingen zowel helpen bij milde als bij ernstige klachten, daar is geen uitsluitsel over. Meer onderzoek is nodig om dat met zekerheid te kunnen zeggen.

  Waar de meeste vrouwen wel duidelijk positieve resultaten van ondervinden, is van regelmatige lichaamsbeweging.

   

  Je arts of gynaecoloog kan je helpen

   

  FEIT

   

  Als je meer wilt weten over de symptomen van de overgang en de menopauze, dan is je arts of je gynaecoloog de geschikte persoon om je naar te richten, ook als je nog geen last hebt van de symptomen!

  Het loont de moeite om de behandelingsopties te bespreken, want zoals hierboven al besproken, is de menopauze niet van voorbijgaande aard. Door dat misverstand laten maar liefst 2 op de 5 vrouwen zich niet behandelen – ze denken: ‘het gaat wel weer over’ – ook al hebben ze last van minstens 3 symptomen.

   

  *Het onderzoek bestond uit een internetenquête van The Belgian Menopause Society en farmaciebedrijf Abbott.

  **Bron: uzleuven.be

   

  KEDP/DADIAK-NLNL, date of creation 01/2020, Gedeon Richter Benelux

Deze blog is opgericht door Gedeon Richter, omdat de menopauze geen taboe is en ook niet zou mogen zijn. Ons doel is het onderwerp bespreekbaar te maken en informatie aan te bieden over de beschikbare behandelingen om de overgang voor elke vrouw zo aangenaam mogelijk te maken.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading