Happy at 50!

De menopauze is een natuurlijk proces waar elke vrouw vroeg of laat mee in aanraking komt. Deze veranderingen kunnen beangstigend lijken, maar zijn volstrekt normaal.

Enkele gekende klachten zijn: hoofdpijn, angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, overmatige transpiratie, slaapproblemen, gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Voor al uw ongemakken zijn er tal van oplossingen, van fytotherapie tot hormonale behandelingen in de vorm van pillen, pleisters, gels en ook een spray. Een hele reeks lifestyle-tips kan ook worden toegepast om het ongemak van de menopauze te verlichten.

  Oestrogenen

  28-02-2020  Definitie

  De eierstokken scheiden het natuurlijke hormoon oestrogeen af. Dat is verantwoordelijk voor de vorming, de instandhouding en de werking van de vrouwelijke geslachtsdelen en de borsten.

  De menopauze is een fysiologisch fenomeen. Het kan opvliegers, gewichtstoename, vaginale ongemakken en stemmingswisselingen veroorzaken. Ook de ontwikkeling van osteoporose gaat tijdens de menopauze in versnelling.
   

  Hormonale substitutietherapie (HST) compenseert het oestrogeentekort dat voorkomt bij vrouwen in de menopauze. Dat tekort leidt tot botontkalking en functiestoornissen (opvliegers, droge huid en slijmvliezen, mood swings en gewichtstoename).

  De intensiteit van de symptomen verschilt bij iedere vrouw. Bij het voorschrijven van een hormoonbehandeling houdt de arts rekening met de individuele noden van de patiënte. Hij weegt hierbij de symptomen en de mogelijke risico’s tegen elkaar af.

  Oestrogenen worden oraal (oestradiol) of via de huid toegediend. Dat laatste gebeurt met een gel,een patch of een spray. Oestrogeentherapie via de huid bevat natuurlijke 17-bèta-oestradiol. Die stof bootst de werking van endogene oestrogenen op hun doelorganen na. Toediening via de huid vermijdt een oestrogeenstortvloed in de lever en reduceert zo ongewenste bijwerkingen zoals klontervorming (trombo-embolisch risico) en gewijzigde stofwisseling.
   

  Oestrogeen aanbrengen via de huid draagt de voorkeur boven de orale vorm. Althans op voorwaarde dat het gecombineerd wordt met een niet-androgeen progestageen. Deze combinatiemethode moet ten minste twaalf dagen per maand toegepast worden om baarmoederkanker te voorkomen bij vrouwen die geen hysterectomie ondergingen.

  KEDP/DADIMU-NL, date of creation 02-2020, Gedeon Richter

  Source: http://sante.lefigaro.fr/sante/traitement/oestrogenes/definition

   

Deze blog is opgericht door Gedeon Richter, omdat de menopauze geen taboe is en ook niet zou mogen zijn. Ons doel is het onderwerp bespreekbaar te maken en informatie aan te bieden over de beschikbare behandelingen om de overgang voor elke vrouw zo aangenaam mogelijk te maken.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading