Happy at 50!

De menopauze is een natuurlijk proces waar elke vrouw vroeg of laat mee in aanraking komt. Deze veranderingen kunnen beangstigend lijken, maar zijn volstrekt normaal.

Enkele gekende klachten zijn: hoofdpijn, angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, overmatige transpiratie, slaapproblemen, gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Voor al uw ongemakken zijn er tal van oplossingen, van fytotherapie tot hormonale behandelingen in de vorm van pillen, pleisters, gels en ook een spray. Een hele reeks lifestyle-tips kan ook worden toegepast om het ongemak van de menopauze te verlichten.

  Hormonale behandelingen: wanneer de menopauze het leven onaangenaam maakt

  Dr. Axelle Pintiaux, gynaecoloog bij Erasmus:


  Wanneer de menopauze aanbreekt, kan dit voor sommige vrouwen een echte beproeving zijn. Als u raad vraagt aan uw gynaecoloog, zal hij u vertellen dat een hormonale behandeling ook voor u een van de meest geschikte oplossingen kan zijn.

  De menopauze is een genetisch geprogrammeerd fenomeen dat zich manifesteert rond de leeftijd van 50 jaar. “Menopauze is het geprogrammeerde einde van de reproductieve functie en betekent tevens het stoppen van de afscheiding van de ovariale hormonen bij vrouwen, hoewel de androgeensecretie nog jaren kan aanhouden. Het komt voor in de vorm van opvliegers, slapeloosheid, vermoeidheid, wat kan leiden tot een gevoel van depressie en een gebrek aan zelfvertrouwen.”

   

  "Op lange termijn kan atrofie van de slijmvliezen of veranderingen van botdensiteit zoals osteoporose optreden. Tenslotte, zelfs wanneer er nog steeds verwarring bestaat en er over dit onderwerp nog steeds gedebatteerd wordt door de professionals, zou de cognitieve en cardiovasculaire gezondheid ook worden beïnvloed", legt Axelle Pintiaux uit.

   

  Hoe zit het nu echt met hormonale behandelingen?

   

  "Hormonale behandelingen die bestaan uit het nemen van oestrogeen (voor vrouwen zonder baarmoeder) in combinatie met een progestageen (voor vrouwen met een intacte baarmoeder) zijn het meest effectief om de symptomen van de menopauze te bestrijden dankzij het herstel van de hormonale balans."

   

  In het geval van borstkanker of een hersenvliesgezwel is een hormonale behandeling niet aangewezen.

   

  «Hoewel ze sinds lang het onderwerp van controverse zijn, is de baten/risicoverhouding in hun voordeel. Het is onder andere bekend dat vrouwen, die vóór hun 60ste verjaardag een behandeling ondergaan, een verminderd risico op hart- en vaatziekten hebben, mits de behandeling wordt gestart voordat hun bloedvaten zijn beschadigd."

   

  Het belang van een persoonlijke aanpak

   

  "Omdat ze voor bepaalde zaken worden afgeraden, moeten hormonale behandelingen altijd individueel worden benaderd. Voordat u ze in overweging neemt, dient u uw gynaecoloog te raadplegen. In geval van borstkanker of meningeomen (hersenvliesgezwellen, meestal goedaardig) is een hormonale behandeling bijvoorbeeld niet aangewezen. Wanneer de behandeling gepersonaliseerd is, kan ze zeer doeltreffend zijn. Bovendien is de wijze van toediening doorslaggevend. Huidige hormonale behandelingen worden oraal, vaginaal of via de huid toegediend. Toediening via de huid biedt extra veiligheid.”

   

  Indien de hormonale behandeling via de huid wordt toegediend, gaan de oestrogenen niet door de lever. Hierdoor heeft deze behandeling geen effect op de bloeddruk en neemt het thrombo-embolisch risico niet toe.

   

  "Omdat oestrogeen in dit geval niet door de lever gaat, heeft de behandeling geen effect op de bloeddruk en neemt het trombo-embolisch risico niet toe, etc. Wanneer de menopauze voor u een struikelblok is, is het belangrijk te rade te gaan bij een gynaecoloog die u kan begeleiden naar de meest geschikte behandeling.”

   

  KEDP/ DAC46A, date of approval 02/2019

Deze blog is opgericht door Gedeon Richter, omdat de menopauze geen taboe is en ook niet zou mogen zijn. Ons doel is het onderwerp bespreekbaar te maken en informatie aan te bieden over de beschikbare behandelingen om de overgang voor elke vrouw zo aangenaam mogelijk te maken.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading